love story..new chapter

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, October 5, 2010

ophthalmology posting !


salam...hi semua!!!! okey skg nih umi dah masuk posting baru! posting ape? ala bacalah kat title post nih sendiri..hehe. kali ni belajo la pasal mata lak. wah besh nih! this posting is a very high sub specialty. prestigious n precious >> bak kate prof..hehee..and there was only 200 ophthalmologist in Malaysia

ok so masing2 kenalah ade satu alat nak check mata ni yg diberi nama ophthalmoscope

so far posting ni menarik la cos kite kadang2 as a medical student selalu terlupa nak check mata ( selain yang korang selalu check conjunctiva pale ke x & sclera jaundice ke x..)... padahal mata kita ni banyak bagi information tentang sakit orang tu.. kebanykan disease yang ade xkiralah yang bese korang dengar diabetes, hypertension, asthma, sumenyer ade effect kat mate..so nak x nak kenalah check gak mate tu and then barulah complete examination kita tuh..^_^

tapi bab nak check mata tu yang payah ckit...kadang2 xjupe optic disc la..selalu jupe blood vessels je..so our prof pon suggest practice the fundoscope on patient everyday ... tiap2 hari kena check 10 mata = 5 orang patient..so sape2 yang sudi nak jadi patient saya, angkat tangan cepat! heheeee...

posting ni 2 weeks je atau lebih tepat lagi 9 hari..hehe cos tolak weekends..then this 2 weeks knowledge , we would bring it throughout our live as a doctor later..that's y la this posting is important..at least when we become a doctor later, we would be able to detect any abnormal eye and refer to ophthalmologist for further investigations and management ...

k la banyak nak citer ag sebenarnye tapi malas..hahaha nxt time la ek ,,babai semua!!!

2 comments:

  1. Wah, so it's true la mata mmg b'harga!!
    Nway, gud luck ye umie~!! >_^

    ReplyDelete

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers