love story..new chapter

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, August 6, 2011

goodbye braces! welcome retainer =)

assalamualaikum!!!!!

wahhh penantian selama 2 tahun 6 bulan berakhir jua hari nih..alhamdulillah...setelah di postpone beberapa kali oleh doc...so hari ni datang klinik membawa segunung harapan yang tinngi...harap sangat dapat bukak braces...taknak kecewa lagi..hihu..poyo je~

so aku mintak abang aku drive kan cos aku sangat2 la malas....tiap2 hari drive jadik bosan pulak...dahla pegi balik kolej every week sorang2..bosan n sunyi gile beb...huh i hate when it comes to lonely..leh depressed~ okey aku mengarut ape nih...haha so bile sampau klinik, lega gile tengok takde orang pon yg tengah tunggu turn! wahhhh best2! xpayah aku nak membosankan diri kat situ...then sempat lagi dapat sms dari cik mun..die wish aku slmt bukak braces ^__^ concern betol la cik mun nih...love u beb! 



oh then...my name was called by a new nurse...hurm..talking about the new nurse..habeh tadi basah shawl aku sebab nurse baru tu tak reti nak suck air2 yang keluar dari mulut aku mase doctor scaling..huuuu actually aku bukak braces bahagian atas je dulu..then next week baru bukak bawah...yang bawah ni tinggal the front part je lagi..doctor cakap nak gune untuk sangkut permanent wire ape entah..something about retainer la..aku pon konpius jugak tadik..hahah ~ if mr dentist follow aku kan bagus..leh die explain kat aku...hurmm...tetibe mase ni terase rindu plak kat die...lame kot tak jupe..hahah poyo x? baru 3 minggu...nak kene ketok pale kot aku nih??! eeee melalut lagi~


ni gigi aku after scaling...doctor explain gigi aku ni ada tendency to have periodontal ( gum ) problem if aku tak jaga bebetol.. so i need to go for annual scaling...hihu~ mintak mr dentist watkan leh x??? ahahaha leh dapat free. ade korang nampak x gap between my teeth tuh?? hah...tu normal..tapi if dah tua nanti, n if aku tak jaga bebetol, mau luruh sume gigi aku..ish3...scary x??? gusi leh jadik bengkak, infected...due to bacteria accumulated on our teeth...then the tartar/plaque build up due to food and calcium in our saliva that leads to calcification...erm..ni benda yg aku ingat la yang doctor tu citer... so kadang2 gosok gigi pon leh berdarah...huuu~ for further reading, korang google la carik ape itu periodontal problem..penting ni penjagaan gigi..jom same2 carik ilmu k!


so nak tengok result gigi orthodontic patient???? heeee jom review balik cane gigi aku dolu2......

ha....dasat x dasat...ish3...even mr dentist cakap die xkesah dengan keadaan gigi aku nih...tapi aku segan gak cos ada kawan die tego direct tanyer taknak buat braces ke..hihu~ malu eden ...tak confident k nak senyum nampak gigi..

okey lawak gile ugly betty nih...muke dolu2 mase pakai braces....


hahaha...kitorang same2 pakai braces...tapi mr dentist lagik awal la dari aku..hehehe~ then...day by day..i become more confident to smile with my braces....





finally to smile without my braces..hepiiii sangat!!!! mule rase pelik gak rase kosong je gigi..ahaha then tak benti2 aku telek gigi depan cermin...tak sangka dah 2 tahun lebih aku pakai braces nih.thnx doctor cos u make me smile =)


daa~


2 comments:

  1. bestnye umi dah bukak bracess..jelesnyee

    ReplyDelete
  2. hehehe bestnyerrrr dh bukak bracesss yeahhhh!!!!

    ReplyDelete

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers